Jeg har mange gange snakket med mine kunder om blodets bånd. Hvornår og hvor meget skal vi finde os i mht. familie.

Det ligger nemlig så dybt i os, at vi føler at vi SKAL finde os i familien med al den dysfunktion, som kan findes i samkvemmet. Disse dysfunktioner kommer især op ved højtider, da det er her det forventes, at vi hygger os, nyder hinandens selskab, snakker sammen over maden og danser om juletræet og synge om alt kærlighed og fred. Og for ikke at nævne gaverne, som vi skal åbne for og måske bliver megaskuffet eller kede af, men skal vise at vi faktisk er “glade”. Det kan altså bare være MEGA-svært og det kræver virkelig mange psykiske kræfter for os, at skulle holde facaden.

Dysfunktionen stammer ofte helt fra barnsben og så længe vi ikke har andre end den tætte familie at fejre julen med, føler vi ofte at vi SKAL. Vi føler vi er nødt til at fejre jul med den far eller mor, som vi måske ikke kan holde ud, eller den søster/bror som altid skal tiltrække al opmærksomhed fra det gode ved julen med deres personlighed og vi føler, at vi bliver tilsidesat og ikke set.

Du har måske prøvet og italesætte det uden at blive hørt, eller måske kommer du i mindretal, fordi de andre er tilfredse med tingenes tilstand, så hvad gør du?

Indtil du har skabt din egen familie og dermed kan vinke farvel til tvangsjulen og skabe din egen jul, kan du fx melde dig som frivillig. Der er mange organisationer, som søger frivillig hjælp i julen og hvis du i god tid melder ud, at du vil bruge julen på at hjælpe andre, som har mindre at gøre med, er det svært for familien at blive negative. Og hvis de gør, så bær over med dem – måske får de øjnene op for din plads i familien, når nu du pludselig ikke er der.

Jeg har selv prøvet at føle mig anderledes som barn i min familie. Det var ikke specielt ved juletid, men jeg var meget modtagelig for stemninger og havde virkelig brug for at lære at tale om dem, men det var ikke noget vi gjorde i vores familie. Det gjorde at jeg i mange år baksede med at lære at italesætte mine følelser på en god og behagelig måde, i stedet for blot at handle mig ud af de situationer, som var ømfindige. Det som fik mig til endelig at tage det alvorligt var, da jeg fik en mild depression, da jeg ikke længere kunne gøre som jeg plejede.

Sådan er det ofte, når vi skal flytte os: enten flytter vi os pga. for meget smerte ved at være dér hvor vi er – eller også kan vi se så stor en fordel ved at flytte, så vi gør det. Jeg hjælper mine kunder med at flytte sig, når de er parate til det – er du parat?